AkuSuffianFauzi

Nuffnang Adds

Follow My Facebook, Twitter, Instagram

 Add Me Follow Me Follow Me

Thursday 11 September 2014

Kepentingan Sektor Agromakanan Dalam Pembangunan Negara



Sudah terang lagi bersuluh, semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020. Keadaan ini menandakan bermulanya titik permulaan masyarakat dunia terutamanya negara Malaysia dalam mendepani pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat masyarakat kontemporari hari demi hari.
Mutakhir ini, masyarakat dunia marcapada sedang dicanangkan dengan dibelenggu kekangan kenaikan harga barang akibat daripada persekitaran ekonomi dunia yang semakin tidak menentu selain disebabkan impak Perubahan Iklim Global (GCC) ke atas industri pertanian. Di samping itu, permintaan barangan di peringkat global semakin meningkat tinggi terutamanya bagi sektor agromakanan. Ironinya, fenomena ini telah menyaksikan dunia-dunia pengeluar kini semakin rancak menghasilkan produk-produk bagi keluaran negara mereka masing-masing termasuklah juga di negara kita kerana menyedari akan peluang dan ruang untuk meningkatkan dan meneguhkan lagi ekonomi negara masing-masing.
Menyedari hakikat ini, kerajaan Malaysia turut memberikan fokus yang sepenuhnya bagi mengalakkan pengeluaran hasil dan produk agromakanan bertujuan untuk dieksport  ke seantero dunia. Umum mengetahui, produk agromakanan hasil keluaran bumi Malaysia terbukti dijamin berkualiti tinggi, berkhasiat dan selamat untuk dimakan. Hal ini telah menaikkan reputasi negara ke puncak jagat selain dapat memastikan industri agromakanan negara kini sudah mampu untuk bersaing dalam suasana perdagangan produk-produk agromakanan di seluruh dunia yang mampu menjana seribu satu manfaat kepada pembangunan ekonomi negara Malaysia bagi tempoh jangka masa yang panjang.
Buktinya, pada tahun 2006 sahaja, negara kita mencatatkan nilai eksport bagi sektor pengeluaran produk-produk berasaskan agromakanan mencecah sehingga lebih RM76.50 billion yang menyumbang sebanyak 12.91 peratus kepada jumlah eksport Malaysia bagi tahun berkenaan. Tambahan lagi, sektor ini turut menyumbang sebanyak lima peratus kepada hasil Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara pada setiap tahun. Selain itu juga, pada tahun 2009, Pendapatan Negara Kasar (PNK) negara turut mencatatkan pengeluaran domestik agromakanan dengan nilai anggaran sebanyak RM16.6 bilion yang merangkumi 80 peratus lebih daripada jumlah keseluruhan sumbangan sektor ini kepada pembangunan ekonomi negara. Hal ini secara tidak langsung dapat membuktikan bahawa sektor ini mampu menjulang nama Malaysia ke puncak jagat bagi pengeluaran sektor agromakanan menjelang tahun 2020.
Bertepatan dengan pengertian sebenar di sebalik slogan, “Pertanian adalah perniagaan”, maka segala bentuk kepentingan sektor agromakanan dalam pembangunan negara akan saya huraikan secara terperinci berteraskan kepada pendapat yang menyatakan bahawa, pembangunan negara mestilah melibatkan proses menyusun dan mengorientasikan semula sistem ekonomi dan sosial (Todaro, 1977).
Sejak akhir-akhir ini, sektor agromakanan merupakan antara sektor terpenting yang sering mendapat tumpuan masyarakat dunia termasuklah dalam negara kita. Sektor ini turut berfungsi sebagai pembekal makanan dan sumber bahan mentah yang utama kepada penduduk dunia. Kebolehan dan kejayaan sesebuah negara dalam memajukan sektor ini diukur melalui keupayaan negara tersebut bagi membekalkan keperluan makanan yang mencukupi kepada rakyat jelatanya. Oleh hal yang demikian, negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, Australia dan juga Belanda tidak pernah meminggirkan pembangunan sektor ini di negara mereka masing-masing, lebih-lebih dimajukan sebagai salah satu entiti perniagaan yang berdaya saing dan menguntungkan kerajaan secara total.
Di Malaysia, sektor ini turut dianggap sebagai sektor yang boleh memperkasakan lagi pendapatan negara yang sekali gus menyumbang kepada kelestarian pembangunan negara yang seimbang mencakupi segenap aspek kepentingan. Sektor agromakanan sudah tidak asing lagi dalam negara kita. Penambahan pengeskportan produk agromakanan melalui KDNK seperti kelapa sawit, lada hitam dan sebagainya secara tidak langsung dapat mengurangkan aliran wang ke luar negara dalam usaha menjimatkan perbelanjaan kerajaan demi kepentingan semua pihak. Hal ini akan dapat menimbangi imbangan pembayaran negara melalui hasil eksport yang semakin bertambah menerusi sektor agromakanan.
Jika ditelusuri, kerajaan Malaysia sentiasa berusaha memvariasikan kerjasama dengan pelbagai pihak dalam usaha untuk memperkukuhkan lagi transformasi sektor agromakanan ke arah memartabatkan lagi sektor ini ke peringkat yang lebih tinggi lagi setanding dengan sektor pembuatan dan sektor pemprosesan yang lain. Pada realitinya, memang tidak dapat dinafikan bahawa, sektor pertanian(agromakanan) telah banyak membantu pembangunan ekonomi negara yang mampan sejak bermula dari awal tahun 1920-an hingga 1980-an lagi. Bahkan, Malaysia (dahulunya dikenali Tanah Melaku) juga pernah mencatatkan peningkatan KDNK yang amat memberangsangkan sehingga mencecah 46 peratus selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.
Dalam kita menongkah arus globalisasi yang pantas berkembang ini, dasar-dasar yang mewarnai transformasi sektor ini semakin dipandang serius oleh semua pihak. Masakan tidak, bermula daripada Dasar Pertanian Negara Pertama (1984-1991), sektor ini kini disulami dengan elemen-elemen inovasi dalam kaedah penyampaian itu sendiri. Pembaharuan dasar-dasar ini turut mendatangkan kebaikan kepada sesetengah kumpulan sasar terutamanya masyarakat setempat demi pembangunan sosial negara Malaysia menjelang Wawasan 2020.
Pada 28 September 2011, negara Malaysia telah mencipta dimensi baru dalam sektor pertaniaan negara kita. Hal ini kerana, Kabinet Malaysia telah meluluskan Dasar Agromakanan Negara dalam tempoh jangka masa sepuluh tahun bagi menggantikan Dasar Pertanian Negara yang berperanan untuk meningkatkan lagi pengeluaran sektor agromakanan negara untuk kepentingan pembangunan negara meliputi pelbagai sub-sektor agromakanan yang terlibat seperti getah, kelapa sawit, makanan dan tanaman kontan seperti padi, penternakan, dan produk-produk agromakanan yang khusus seperti tanaman-tanaman herba dan juga sarang burung walit yang sedia dimakan (EBN). Perkara ini sekali gus akan dapat memberikan nafas baru sektor ini untuk terus berkembang seiring peredaran zaman.
Justeru itu, kerajaan melalui kerjasama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) sentiasa memikirkan kaedah dan langkah yang ideal dan dinamik bagi memperkukuhkan lagi perlaksanaan dasar ini untuk meningkatkan lagi industri dan sektor agromakanan supaya mampu menembusi pasaran antarabangsa yang bernilai tinggi demi kepentingan dan kesejahteraan semua pihak. Serentak dengan itu juga, kerajaan turut menyediakan peruntukan hampir RM6 bilion bagi memajukan lagi industri ini di seluruh negara menerusi pelbagai sub-sektor agromakanan. Penambahan RM2 bilion berbanding peruntukan RM4 bilion yang disediakan kerajaan bagi tahun-tahun sebelumnya jelas membuktikan bahawa kerajaan begitu komited bagi menyediakan asas yang cukup untuk pembangunan negara yang mampan terutamanya menerusi industri agromakanan.
Di sinilah, kita dapat melihat bagaimana dasar transformasi kerajaan ke atas sektor agromakanan memainkan peranan penting bagi memartabatkan dan merangsangkan lagi pembangunan ekonomi negara selain bertindak sebagai ‘enjin ketiga’ pertumbuhan ekonomi negara di samping menjadi unsur pelengkap kepada sumbangan sektor perkhidmatan dan pembuatan negara yang lain. Tambahan lagi, isu keselamatan bekalan makanan dan meningkatnya kos mengimport produk makanan pada setiap tahun telah mendorong kerajaan untuk memberi penekanan yang sepenuhnya terhadap pembangunan industri agromakanan yang ternyata akan dapat membantu negara dalam menjamin kelangsungan pengeluaran sumber makanan negara yang selamat tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada produk-produk import daripada negara-negara pengeluar yang lain.
“Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga akhir hayat”, (Joseph Conrad).
Kata-kata pujangga yang di atas menjelaskan kepada kita bahawa setiap pekerjaan mestilah diselangi dengan ketekunan untuk mengatasi ketakutan dalam menghadapi kegagalan yang mendatang. Hal inilah yang terjadi pada kisah kejayaan Encik Mazlan bin Yusuf, seorang anak jati Negeri Terengganu yang telah lama berkecimpung sebagai seorang pengusaha ternakan air tawar dalam sangkar yang berjaya bagi peringkat negeri Terengganu. Beliau yang memulakan projek penternakan ikan air tawar seawal tahun 1995 itu kini telah berjaya menjadi seorang penternak yang mampu mengubah kehidupan keluarga beliau untuk jangka masa yang panjang. Dengan berkat kegigihan dan usaha berterusan beliau, kini beliau berjaya mendapat keuntungan hasil pengeluran ikan air tawar sebanyak RM30, 000 sebulan.
Hasil titik peluhnya kini telah membuahkan hasil yang sangat lumayan dengan keluaran kasar bulanan ternakan ikan air tawar jenis Talapia Merah, Patin Hitam, Baung dan Tapah ini telah mencecah sebanyak tujuh tan metrik untuk dipasarkan ke serata tempat termasuklah di Kuala Terengganu, Ipoh dan Kuala Lumpur. Sehingga kini, beliau telah berjaya menambahkan bilangan petak sangkar ikan sebanyak 71 petak sangkar berbanding 50 petak sangkar sebelumnya. Benarlah kata orang tua-tua, usaha itu tangga kejayaan.
Seperti yang kita sedia ketahui, industri akuapultur juga merupakan sub-sektor kepada industri agromakanan yang merupakan penyumbang kepada kelestarian pembangunan negara yang mantap. Sebagai analoginya, pada tahun 2009 sahaja, industri akuapultur mencatatkan pengeluaran sumber protein bagi KDNK negara sebanyak 478, 245 tan metrik yang bernilai lebih RM2.4 bilion.
Fakta nombor yang konklusif ini sudah cukup untuk membuktikan sektor agromakanan yakni industri akuapultur ini mampu menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara yang mampan selain dapat menaiktarafkan sosio ekonomi rakyat marhaen dalam menyahut visi dan misi utama Dasar Agromakanan Negara itu diwujudkan. Menjelang tahun 2015 pula, sasaran utama kerajaan melalui kementerian yang terbabit bagi pengeluaran akuapultur negara adalah sebanyak 727, 300 tan metrik dengan nilai tidak kurang daripada RM7 bilion.
Kes-kes yang dipaparkan di atas adalah merupakan satu daripada ribuan kes yang menjadi bukti kukuh bahawa sektor agromakanan mampu meningkatkan lagi pendapatan ekonomi negara seterusnya menjamin kepada pembangunan negara yang teguh dan utuh sepanjang zaman. Pada realitinya, sektor agromakanan berupaya menjadi penjana ekonomi sekali gus menampung keperluan pekerjaan bagi masyarakat setempat dengan pembangunan-pembangunan negara yang dirancang dalam Bidang Ekonomi Utama Nasional (NKEA) selari dengan matlamat akhir Program Transformasi Ekonomi Negara demi pemantapan sumbangan sektor agromakanan dalam memacu pembangunan negara selain sebagai wadah untuk menampung keperluan pekerjaan penduduk setempat.
"Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah bagi kaum yang memikirkannya)”  
(Al-Quran: Surah An-Nahl, ayat ke-11)
Jika dilihat daripada sudut agama pula, maksud petikan surah di atas menunjukkan kepada kita bahawa negara kita sebenarnya memiliki kekayaan hasil perut bumi yang melimpah ruah demi kepentingan umat manusia. Pada ghalibnya, negara kita mempunyai kawasan tanah yang luas dan menjadi faktor terpenting bagi meningkatkan lagi sumbangan sektor ini kepada pembangunan negara dalam kita meniti arus modenisasi dewasa ini di samping menjamin kelangsungan bekalan makanan yang seimbang.
Bagi memperkukuhkan lagi pengeluaran sektor agromakanan dan keberkesanan Dasar Agromakanan Negara secara maksimum bagi maslahat semua pihak, sektor agromakanan perlulah sentiasa disuntik dengan elemen-elemen inovasi yang terkini dengan dibantu oleh sinergi kukuh yang diimplementasikan oleh pihak-pihak berkenaan bagi tujuan untuk meningkatkan lagi nilai komersial yang sedia ada ke tahap yang lebih memberangsangkan agar sektor ini terus kekal bernilai dalam pasaran ekonomi global setiap masa.
Bagi membuktikan perkara ini, contoh yang boleh diketengahkan adalah melalui usaha dan komitmen bersepadu kerajaan yang sentiasa mencari peluang dan ruang dalam memberi penekanan yang sepenuhnya terhadap sektor agromakanan ini. Umumnya, kerajaan juga telah memperluaskan fokus kepada pembangunan sektor ini melalui Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10). Kita dapat menyaksikan sebanyak 16 projek permulaan (EPP) yang dirancang meliputi tiga daripadanya adalah sektor padi, beras dan selebihnya adalah seperti tanaman-tanaman seperti herba, ternakan dan akuapultur. Semua projek ini telah diluluskan demi memperkasakan lagi industri agromakanan agar terus berkembang setanding dengan sektor-sektor yang lain untuk negara mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.
Bagi mengiktiraf golongan yang terlibat dalam sektor agromakanan ini, inisiatif kerajaan  melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dengan kerjsama pelbagai jabatan, agensi dan organisasi yang berkaitan turut mengadakan pemilihan secara dwitahunan bagi pemilihan Anugerah Khas Sektor Swasta bagi pencapaian dalam sektor agromakanan. Penganjuran ini telah diadakan bersempena Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (MAHA) Antarabangsa sejak tahun 2008 lagi.
Anugerah ini disediakan sebagai galakan bagi penyertaan peladang, peternak, nelayan, usahawan dan syarikat-syarikat yang berdaftar perniagaannya dalam menjamin pembangunan negara Malaysia. Hal ini akan memberikan suntikan semangat kepada sesiapa yang mengusahakan sektor agromakanan agar terus berdaya maju seiring misi kudsi kerajaan melalui pengenalan Dasar Agromakanan Negara (2011-2020).
Tambahan lagi, kerajaan melalui organisasi yang telah dipertanggungjawabkan iaitu Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) dari semasa ke semasa sentiasa berusaha mencari usahawan yang berpotensi untuk diberi latihan yang secukupnya demi meningkatkan lagi pengeluaran bagi industri agromakanan rentetan daripada peningkatan bagi permintaan negara-negara termiskin di seluruh dunia. Buktinya, pada tahun 2002 sehingga tahun 2008 sahaja, import makanan kepada negara-negara ini telah meningkat sebanyak 11 peratus, manakala bagi negara-negara pengeluar pula, nilai import makanan telah meningkat sebanyak 20 peratus.
Dan begitulah betapa pentingnya sektor agromakan yang ingin dicapai oleh kerajaan secara terperinci menjelang tahun 2020. Apa yang penting, kesanggupan untuk berubah selari dengan kehendak kerajaan haruslah dipikul oleh semua pihak agar sektor agromakanan mampu memberikan sesuatu yang amat bernilai kepada pembangunan negara.
Intihanya, keunggulan sektor agromakanan sudah terbukti keberkesananya dalam menjana pembangunan negara yang teratur dan sistematik seiring dengan matlamat akhir Dasar Agromakanan Negara itu digubal. Kekayaan biodiversiti negara Malaysia merupakan antara faktor dominan yang menyumbang kepada kejayaan sektor agromakanan untuk menembusi pasaran global.
Kewujudan Dasar Agromakanan Negara ini sebenarnya merupakan antara langkah yang sistematik dan pragmatik daripada pihak kerajaan yang sentiasa terkehadapan dalam mendepani segala permasalahan yang berlaku. Diharap dengan penggubalan dasar ini akan menjadi titik tolak kepada lahirnya agenda pembangunan nasional dan dasar-dasar semasa kerajaan yang lain seperti Model Ekonomi Baru, Program Transformasi Ekonomi dan Program Transformasi Kerajaan dengan harapan untuk mewujudkan negara Malaysia yang maju daripada segenap aspek suatu hari nanti . 
Haruslah diingatkan, kerajaan sentiasa berfikiran terbuka dalam melakukan transformasi yang membina kepada sektor agromakanan negara. Sesungguhnya, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah nasib mereka sendiri (Al-Quran: Al-Arad ayat ke-11).












1992 Patah Perkataan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...